איך לבצע מחקר איכותני לסמינריון

סמינריון
איך לבצע מחקר איכותני לסמינריון
המדריך עזר? פרגנו 🙂

בהכנת סמינריון, הסטודנט יכול לבחור בין ניתוח והשוואת נתונים מחקריים וסטטיסטיים, כולל הסקת מסקנות ותיאור מצב קיים העולה מהנתונים, ובין עבודת מחקר איכותנית, המאפשרת הבנה של חוויה אנושית ותפישות עולם סובייקטיביות של הנחקרים, והבנת תהליכים ועולמות תרבות אנושיים שונים. עבור אלו שבחרו לבצע מחקר איכותני, מוגש מדריך לביצוע מחקר איכותני. קיימות מספר שיטות מחקר איכותני, אנו נתמקד בראיון.

 

איך לבצע מחקר איכותני לסמינריון בארבעה שלבים

 

ארבעת השלבים בדרך לביצוע מחקר איכותני לסמינריון שלכם.

 

שלב ראשון: מה נושא המחקר

 

סמינריון צריך להתמקד קודם כל בנושא אותו מתכוונים לחקור. כדי שתוכלו לנסח את השאלות המתאימות, ולאתר את המרואיינים הנכונים, ראשית הגדירו מה אתם מבקשים להבין. ככל שנושא המחקר יהיה ברור לכם יותר, כך תוכלו למקד את המחקר בצורה מדויקת יותר. מחקר איכותני אינו דורש רשימת נחקרים ארוכה, אך עליכם לבחור בתבונה את נשואי המחקר, כך שאכן יוכלו לתת לכם את התשובות לנושא אותו אתם מבקשים לחקור.

 

שלב שני: מיהם המרואיינים המתאימים למחקר

 

כעת, כשברור לכם מה אתם מבקשים להבין, הגדירו מיהו המרואיין האידיאלי, ששיחה מעמיקה עימו תספק לכם את הידע וההבנה אותם אתם מבקשים. למשל, אם אתם רוצים להבין כיצד  משפיעה חוויית ההגירה על בריאותם ורווחתם הנפשית של בני הגיל השלישי, תצטרכו מספר מרואיינים בני שבעים פלוס, אשר ביצעו עלייה לישראל. כמובן תצטרכו גם להגדיר פרמטרים כמו מספר השנים שהמהגר חי בארץ, ארץ מוצא, סיבת ההגירה וכיוצא בזה. כל הפרמטרים הללו נובעים מהשאלה אותה אתם מבקשים לחקור.

 

שלב שלישי: כתיבת שאלון

 

מחקר איכותני הוא מעמיק, ומבקש להבין חוויות אנושיות סובייקטיביות, לכן ברור שמהלך הריאיון לא יהיה קבוע, וישתנה בהתאם למרואיין, אולם יש לנסח שאלות מראש, בכדי לשרטט קו מנחה לשיחה. השאלות צריכות להיות מנוסחות כך שיאפשרו תשובות ארוכות ומפורטות, ושיתנו מקום לחוויה הסובייקטיבית של המרואיין, רגשותיו ותחושותיו.

 

שלב רביעי: הריאיון

 

בתחילת הריאיון הציגו את עצמכם, הקדישו כמה שאלות להבנת הרקע הכללי של המרואיין, ובקשו ממנו להציג את עצמו. נסו לבסס אווירה נעימה ובטוחה, כך שהמרואיין יחוש בטוח ונוח לשתף אתכם בחוויית המציאות שלו. במהלך הריאיון הרשו לשיחה להעמיק כמה שמתבקש, אל תחששו לסטות מעט ממסלול הריאיון המקורי, שכן מדובר בבני אדם שונים, שלכל אחד מהם חוויית מציאות ייחודית לו. בסוף הריאיון הותירו מקום לדברים שהמרואיין מבקש להוסיף בנושא.

 

טיפים ואזהרות

 

  • קחו בחשבון שייתכן ובמהלך המחקר תצטרכו לשנות את הנושא, או את השאלות בהתאם למידע שתאספו.
  • כדי שתצליחו להבין את התהליכים האישיים ואת תמונת העולם של המרואיין, הריאיון אמור להיות פתוח, ועליכם להיות מוכנים לזרום עם המרואיין. רשימת השאלות היא המלצה וקו מנחה בלבד, מהלך הריאיון האקטואלי יקבע על פי תוכן דבריו של המרואיין.
  • הגדרת שדה המחקר ובחירת המרואיינים צריכה להיות מדויקת, אחרת לא תקבלו את המידע הרלוונטי לשאלתכם.

 

קישורים מועילים

 

 

 

 

שתפו עם החברים!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מדריכים באותו נושא

מדריכים באותו סגנון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *