איך מאבחנים ומטפלים בסרטן המעי הגס

אבחון וטיפול בסרטן המעי הגס
איך מאבחנים ומטפלים בסרטן המעי הגס
המדריך עזר? פרגנו 🙂

סרטן המעי הגס נחשב לאחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר כיום, השלישי ברשימה. מדובר במחלה הכוללת גידולים סרטניים המופיעים במעי הגס, בתוספתן או ברקטום. מקורם של גידולים סרטניים אלה הוא לרוב בפוליפים שנמצאים במעי הגס, שמרביתם הם שפירים אך חלקם הופכים עם הזמן לממאירים. אבחון סרטן המעי הגס מתבצע באמצעות בדיקה מיוחדת, המומלצת כיום על ידי משרד הבריאות בארץ לבני 50 ומעלה – בדיקת קולונוסקופיה. במהלך הבדיקה מחדירים מצלמה זעירה אל המעי הגס דרך פי הטבעת. היא נערכת תחת טשטוש או בהרדמה מקומית (ולעיתים בהרדמה מלאה), והיא מאפשרת לקבל תמונה מלאה על מערכת העיכול, בדגש על המעי הגס.

שלבים באבחון וטיפול בסרטן המעי הגס

שלב 1 – תסמיני המחלה

במקרים רבים לא יופיעו תסמינים המרמזים על המחלה, והלוקים בסרטן המעי הגס אינם יודעים כלל שלקו במחלה. הדבר מתגלה במסגרת בדיקת דם סמוי שגרתית או במהלך בדיקת קולונוסקופיה, שמעלות את הממצאים החשודים. אם אכן מופיעים תסמינים כלשהם המרמזים על המחלה, יהיו אלה לרוב דם בצואה, צואה עם ריר, דימום מפי הטבעת, שינויים בהרגלי היציאות (שלשול או עצירות, שינוי באיכות הצואה או שינוי בעקביות הצואה), צואה שחורה, כאבי בטן שאינם מוסברים ואנמיה. מיקומו של הגידול במעי הגס משפיע על התסמינים הנלווים לו. למשל, כשהגידול הוא בחלקו הימני של המעי הגס, יופיעו לרוב דימומים וגם אנמיה. כשהוא בחלקו השמאלי ייתכנו שינויים בהרגלי היציאות.

שלב 2 – בירור קבוצות הסיכון

ישנם כמה פרמטרים המעלים את הסיכוי ללקות במחלה. הגיל הוא אחד מהם: נכון להיום, 80 אחוז מהחולים בסרטן המעי הגס הם בני 60 ומעלה. ככל שהגיל מתקדם יותר, הסיכוי ללקות במחלה גבוה יותר. גם מיקומם של החולים הוא פרמטר שנלקח בחשבון. הסיכוי ללקות במחלה במדינות מערביות גבוה הרבה יותר בהשוואה למדינות אפריקה ולמדינות אסיה השונות. היסטוריה משפחתית היא פרמטר נוסף: מי שבני משפחתו הקרובים חלו בסרטן מסוג זה, הסיכוי שגם הוא יחלה גבוה במיוחד, ומגיע לכמעט 100 אחוז.

טיפים ואזהרות

האבחון, המניעה והטיפול

אבחון המחלה מתבצע, כאמור, באמצעות בדיקת קולונוסקופיה, הנחשבת למומלצת ביותר. בדיקות דם יכולות לבחון את רמות ההמוגלובין בדם ולהצביע על אנמיה (אחד התסמינים הנלווים למחלה) וגם לבדוק את תפקודי הכבד, שכן סרטן מסוג זה שולח לרוב גם גרורות אל הכבד. בדיקה נוספת לאבחון היא בדיקת סיגמואידוסקופיה, בדיקה פשוטה יותר הכוללת חוקן, הבוחן את חלקיו האחרונים של המעי. בדיקת קולונוסקופיה שגרתית, במיוחד עבור בעלי רקע משפחתי רלוונטי או לבני 50 ומעלה, מומלצת מאד כחלק מגילוי מוקדם וממניעת התפתחות המחלה. הקפדה על אורח חיים נכון ובריא הכולל תזונה מאוזנת וגם פעילות גופנית, יכולה להקטין את הסיכוי ללקות במחלה. כך גם הגבלת כמות האלכוהול והימנעות מעישון. באשר לטיפול המוצע לסובלים מהסרטן – הטיפול מותאם לכל חולה באופן נקודתי, תוך התייחסות להתקדמות המחלה עצמה ולמיקומם המדויק של הגידולים הסרטניים. הטיפול יכול לכלול כימותרפיה, הקרנות וגם הסרת הגידול.

קישורים שימושיים

http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=5731

http://www.b19.co.il/%D7%A1%D7%A8%D7%98%D7%9F-%D7%94%D7%9E%D7%A2%D7%99-%D7%94%D7%92%D7%A1

שתפו עם החברים!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מדריכים באותו נושא

מדריכים באותו סגנון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *