איך לשלוט בכעסים?

בן אדם כועס
איך לשלוט בכעסים?
המדריך עזר? פרגנו 🙂

בחיי היום יום המאתגרים והתובעניים רבים מאתנו מוצאים את עצמנו במצבים בלתי רצויים: מקרה מסוים גורם לנו לכעוס כעס רב ובלתי נשלט שגורם לנו להתפרץ, לאבד את העשתונות ולנהוג בדרך בלתי ראויה, תוך נקיטת אלימות פיסית או מילולית. אנחנו אומרים לילדינו שזה בסדר לכעוס, אם כי יש דרך לכעוס, ומנסים ללמד אותם לשלוט ברגשות ולהגביל את התגובות ולרסן את האינסטינקטים, שעה שרבים מאתנו איננו מצליחים לעשות זאת בעצמנו וברגע של כעס אנחנו יוצאים מהכלים. מי שחווה התפרצויות זעם תכופות ומתקשה לשלוט בכעסים, נוטה להתפרץ ולהתחרט בדיעבד ומרגיש שהפתיל שלו קצר, יכול להילחם בנטייה ההרסנית הזו בדרך יעילה.

 

אתגרים יומיומיים, עומס רב, קשיים מכבידים, דאגה, מתח וחרדות: כל אלה הם מנת חלקו של האדם המודרני החי בשגרת חיים תובענית וקשה. מציאות חיים זו גובה מהאדם מחיר נפשי בלתי מבוטל שגורר גם מחיר חברתי ומשפחתי – אנחנו תמיד מצויים על סף תהום, משתדלים לשלוט ברגשות ולכבד כל אדם, אבל מאורע מסוים מצית אותנו, גורם לנו לכעס רב ובלתי נשלט שגורר התפרצות שהשלכותיה חמורות. מלבד הפגיעה באהובינו, התסמינים הפיסיים הבלתי נעימים, ייסורי המצפון שלאחר מעשה (הגזמתי, איך לא התאפקתי, זה לא הגיע לו) אנחנו גם מרחיקים את האנשים החשובים לנו ופוגמים בתקשורת וביחסים. למרבה המזל, אפשר גם אחרת.

 

איך תשלטו בכעסים, שלב אחר שלב

 

שלב ראשון – מודעות

 

בשלב זה עליכם להכיר בבעיה. אל תתרצו תירוצים ואל תתלו את ההתנהגות שלכם בשגרה התובענית או בהתנהגות הבלתי הולמת של בן/בת הזוג או הילדים. אתם האחראים להתנהגותכם וכשאתם נוטים להתפרץ ולכעוס ללא שליטה אתם פוגעים בעצמכם ובסביבה.

 

שלב שני – אמונה

 

לאחר שתכירו בקיומה של בעיית שליטה בכעסים, פנו מקום לתקווה. ישנם טיפולים יעילים המסייעים להתמודדות עם כעסים. טיפול דינמי, טיפול קבוצתי וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי. לכל אחד מהטיפולים יתרונות וחסרונות. חשוב לציין את הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי שנחשב ליעיל ולאפקטיבי ומבטיח תוצאות תוך מספר מפגשים. במסגרת הטיפול נבחנים אופני החשיבה והפעולה של המטופל, מזוהים דפוסים בעייתיים ומגובשת תוכנית פעולה יישומית לשינויים של אלה. באמצעות הטיפול משתנים דפוסי החשיבה וננקטים הרגלים ופעולות שונות שמסייעים לנפש להתאפק ולהתנהל באופן שונה בעת הצפה של כעס.

 

שלב שלישי – סובלימציה

 

במקביל לטיפול, ורצוי שיהיה זה לפי המלצת המטופל, מומלץ לבחור בפעילות שתאפשר הפניה ותיעול של רגשות הכעס לפעילות יצירתית. נפש האדם, לפי פרויד, מכילה מנגנוני הגנה מגוונים, שאחד מהם הוא מנגנון של סובלימציה – מנגנון הגנה חיובי ביותר המאפשר לאדם לתעל דחפים בלתי ממומשים למקומות טובים ופרודוקטיביים. אנשים שלומדים לשלוט בכעסים יוכלו להפיק תועלת רבה משלל עיסוקים, ביניהם עיסוק בספורט, באמנויות לחימה, באגרוף, בטיפול בבעל חיים, בחוגי דרמה ובחוגי אמנות, במסגרתם יוכלו לתעל את רגשות הכעס ולתת להם פורקן.

 

טיפים ואזהרות

 

  • אל תאשימו את הסובבים אתכם בכעס שלכם. מותר לכעוס, אבל לא בכל דרך.
  • זכרו שכעס פוגע בכם ובסובבים אתכם וגם מפריע לכם להעביר מסרים: כשאתם צועקים, הסביבה נמנעת מלהקשיב לכם.
  • כעס הוא רגש שניתן לשליטה, ועם עבודה נכונה ניתן לווסת את התחושות ואת התגובות וללמוד להתנהל נכונה.
  • טרם השתלבות בטיפול בכעסים בררו היטב אודות המטפל, דרכי הטיפול ומטרותיו, וודאו כי הטיפול מתאים לכם, וכי מדובר במטפל מיומן ומוסמך.
  • אל תדחו את הטיפול לעתיד, גם לא לחודש הבא: גם אם נדמה לכם שחסרים לכם זמן וכסף, החליטו שזה קורה כאן ועכשיו – למען טובתכם.

 

קישורים שימושיים

 

 

שתפו עם החברים!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מדריכים באותו נושא

מדריכים באותו סגנון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *